Rozwiń menu

Ryszard Bosek Tytanem Polskiego Sportu 2012

2012.01.17

Kapituła Nagrody TYTAN POLSKIEGO SPORTU pod przewodnictwem Andrzeja Ulfiga, Prezesa Zarządu Selena SA, uhonorowała tym wyróżnieniem za rok 2012 Ryszarda Boska - wybitnego polskiego siatkarza i sportowca, mistrza olimpijskiego w siatkówce z 1976 roku z Montrealu oraz mistrza świata z 1974 roku z Meksyku.

bosek.JPGUroczyste wręczenie nagrody tegorocznemu laureatowi odbędzie się w czwartek, 26 stycznia 2012 roku, o godzinie 12.00 w Pawilonie Nr 7 Międzynarodowych Targów Poznańskich. Uroczystość będzie miała miejsce w trakcie poznańskich Targów BUDMA i XI Ogólnopolskiego Kongresu Dekarzy.

Statuetka TYTANA SPORTU jest nagrodą cykliczną, przyznawaną od roku 2011 najwybitniejszym polskim sportowcom przez przedstawicieli z branży budowlanej. Ubiegłorocznym laureatem nagrody został Władysław Kozakiewicz – mistrz olimpijski i rekordzista świata w skoku o tyczce, a uroczystą galę Tytana Sportu zorganizowaną w warszawskim Hotelu Sheraton, swoją obecnością zaszczycili wtedy m.in: Przedstawiciel Rządu RP minister Marek Sawicki, Prezes Polskiego Komitetu Olimpijskiego Andrzej Kraśnicki, Prezes Polskiego Związku Lekkiej Atletyki Jerzy Skucha, Dyrektor Muzeum Sportu i Turystyki Tomasz Jagodziński, a także inni wybitni polscy sportowcy – mistrzowie olimpijscy i mistrzowie świata: Jacek Wszoła i Bogusław Mamiński.

W bieżącym roku – 2012 Kapituła Nagrody w składzie:

• Krzysztof Domarecki - honorowy przewodniczący
  • Andrzej Ulfig (Selena SA)– przewodniczący Kapituły
  • Robert Klos (Forum Branżowe) – członek
  • Andrzej Kowalski (Związek Montażystów Stolarki) - członek
  • Mieczysław Kutyła (Stowarzyszenie Glazurników i Specjalistów Robót Wykończeniowych)
  • Michał Olszewski (Polskie Stowarzyszenie Dekarzy) - członek
  • Małgorzata Walczak (Centrum Badań i Analiz Rynku Sp. z o.o) -członek
  • Paweł Wróblewski (Polskie Okna i Drzwi) - członek

wyróżniła nią innego polskiego złotego medalistę olimpijskiego - Ryszarda Boska - legendę polskiej siatkówki, członka złotej polskiej drużyny siatkarzy z Meksyku i Montrealu.

Obok złotego medalu polskich piłkarzy na Olimpiadzie w Monachium w 1972 roku, złoty medal polskich siatkarzy na Igrzyskach Olimpijskich w Montrealu w 1976 roku do dziś pozostaje jedynym polskim złotym medalem w grach zespołowych i jednym z najbardziej spektakularnych sukcesów polskiego sportu. Ryszard Bosek był czołową postacią obu tych polskich drużyn siatkówki: zarówno tej, która zdobyła złoto olimpijskie w 1976 roku, jak i tej, która wywalczyła złoto mistrzostw świata w 1974 w Meksyku.

Logo Selena Selena Polska

© 2022 Grupa Selena. Wszystkie prawa zastrzeżone.